{ DIY } Mønster

Jeg er veldig glad i å designe mine egne mønster, for da får jeg det akkurat som jeg vil! :0) Her kommer en VELDIG ENKEL forklaring på hvordan du kan ta dine egne mål (fra syboken min). Etterhvert kommer jeg til å referere til disse målene i innleggene slik at DU kan lage det samme som meg!  Legg gjerne igjen en kommentar om du lurer på noe! (hva synes du forresten om damene jeg har tegnet..? hihi! tegning er kanskje ikke min sterkeste side :0)...). Jeg holder på å lære meg å lage PDF-mønster, så etterhvert håper jeg du kan laste ned mine ferdige mønster (og teipe sammen).Fordelen med å ta mål av deg selv istedenfor å bruke standardmål er at klærne du syr sitter penere. Når du kommer i gang med å designe blir det gøy! :0)

Når du skal ta mål av deg selv er det godt å ha en medhjelper. Da unngår du at metermålet sklir ned, og gir galt svar. Bruk gjerne en lang, ettersittende t-skjorte du kan ødelegge, en tusj og et tøyelig metermål. På denne måten kan du tegne opp målene dine, så det blir lettere å forholde seg til dem (har du ingen til å hjelpe deg kan du stå foran et speil slik at du ser at metermålet ligger riktig). 


Slik tar du målene

Start med å måle overvidden. Denne måler du der brystet er videst, og med armene hengende løst ned langs siden. Tegn denne linjen foran på t-skjorten med tusjen. Plasser metermålet vinkelrett på linjen, og mål høyden opp til toppunktet på skulderen. Denne avstanden kaller du for brysthøyden. Mål deretter empireliv-vidden. Denne måler du rett under brystet, på det smaleste punktet. Tegn denne linjen foran på t-skjorten med tusjen. Plasser metermålet vinkelrett på denne linjen og mål høyden opp til toppunktet på skulderen. Dette målet kaller du empireliv-høyden.

Midjevidden måler du rundt magen slik at metermålet går over navlen. Tegn denne linjen foran på t-skjorten med tusjen. Plasser metermålet vinkelrett på denne linjen og mål høyden opp til toppunktet på skulderen. Kall denne avstanden for midjehøydenHoftevidden måler du ved å plassere metermålet rundt hoftene, og
la det skli opp og ned slik at du er sikker på at du får målt det bredeste punktet på hoftene. Tegn denne linjen foran på t-skjorten med tusjen. Plasser metermålet vinkelrett på denne linjen, og mål høyden opp til toppunktet på skulderen. Denne avstanden kaller du hoftehøyden. Genserlengden er den samme som hoftehøyden.

Kjolelengden måler du fra toppunktet på skulderen, og ned til under knærne. Denne lengden kan du gjerne forandre på, alt etter hvilken lengde du synes er penest på kjoler. Det er lurt å starte med en lang kjole, og isteden klippe bort stoff dersom du vil ha den kortere.

Skulderbredden er avstanden fra den ene skulderen til den andre. Du plasserer metermålet på den benete «kulen», et par fingerbreddes avstand fra yttersiden av skulderen. Plasser den andre enden på det samme punktet på den andre skulderen, og mål avstanden. Armhulevidden måler du ved å måle avstanden rundt overarmen, helt inn til armhulen. Mål deretter det bredeste punktet rundt overarmen. Er det større enn armhulevidden, tar du utgangspunkt i dette målet. Del resultatet på to, slik at du får armhulehøyden.

Du bør også notere ned buksehøyde, skritthøyde og armlengdeBuksehøyden måler du fra midjevidden og ned til gulvet, på yttersiden av benet. Skritthøyden måler du fra skrittet og ned til gulvet, på innsiden av benet. Armlengden måler du fra den benete «kulen» på skulderen (samme som du tar utgangspunkt i når du måler skulderbredden), og ned til håndleddet. Hold armen lett buet med hånden på midjen for å måle den på sitt lengste. Se tegning for nærmere forklaring. Håndleddsvidden måler du rundt håndleddet, og deler på to.

Hodeomkretsen måler du med et mykt meterbånd rundt det tykkeste området på hodet.

Etter hvert som du blir flinkere til å sy kan du prøve deg på mer avanserte syprosjekter. Du kommer da til å trenge flere mål.Barneklær

Når du skal sy barneklær er det ikke lett å ta mål siden barna raskt blir utålmodige. Ta ett mål nå og ett da, slik at det ikke blir så mye på en gang. Avled med noe godt, eller få en medhjelper til å underholde. Vær forberedt før du begynner, slik at du vet akkurat hvilke mål du skal ta.

Synes du det er vanskelig å ta mål av barn, kan du isteden måle en genser og en bukse som passer akkurat. En annen mulighet er å ta utgangspunkt i standardstørrelser. Det er ikke veldig viktig at barneklærne er helt nøyaktig i målene, siden de gjerne skal være litt store og gode å leke i.

Lykke til!